Pirkko Mattila Sininen blogi

Vain muutaman kymmenen sentin tähden

Viimeisin kertomus kotikutoisesta byrokratian osaamisesta hipoo jo maailmanennätystä. Sikalan kaukalon kolmekymmentä liikasenttiä on arvioitu 11 300 euron arvoiseksi.  EU:n yhteinen maatalouspolitiikka on näyttänyt ”tehokkuutensa”. Toivottavasti voimme toivottaa maataloustarkastajille vilpittömästi työn iloa tehtävässään.

Seuraava tarina kotoisesta byrokratiasta perustuu tositapahtumiin, mutta ei ole omasta vaalipiiristäni.

Erään merenrantapaikkakunnan mökkiläinen kunnosti lahonneen venelaiturinsa. Hän valoi uuden kannen samalla jatkaen laituria reilun metrin maankohoaman vuoksi. Mereltä paljastuneen maan vuoksi vene ei uinut enää laituriin.  

Mökki oli perikunnan omistuksessa ja ikävä kyllä, perikunta ajautui riitoihin. Laiturin korjauksesta loppujen lopuksi valitettiin ympäristöviranomaiselle. Tämä käynnisti paljon voimavaroja sitoneen tarkastusprosessin.

Tapaukseen liittyy epäselvyys siitä, olisiko kunnan X tullut hankkia yhteinen lupa ELY –keskukselta rantautumispaikkojen kunnostamiseen. Kunnan lupa-asioista vastaava henkilö poistui ajasta ikuisuuteen, eivätkä kaikki osakkaat tienneet, mitä lupia ns. vähäiseen kunnostukseen tarvitaan. Ei myöskään tiedetty sitä, miten kunnan X viranomainen oli asiaa ajanut.

Uudet viranomaiset, uudet tulkinnat ja valituksen johdosta suoritettiin katselmus. Epäselvyydet lupa-asioissa koituivat ruoppaajalle vahingoksi ja viranomaiselle työmaaksi.

Byrokratian näyttämölle "tarvittiin" lain tulkinnan mukaan yksi venelastillinen kunnallisia toimijoita, toinen venelastillinen osakaskunnan väkeä ja lisäksi ELY -keskuksesta (n. 180 km etäisyydeltä) kaksi virkamiestä. Laiturin katselmuksesta tehdystä pöytäkirjasta löytyy yksitoista nimeä.  

Kannatan laillisuusvalvontaa, edellyttäen sääntelyllä olevan lisäarvoa ja hallinnon koituvan kansantaloutemme parhaaksi. Laiturin paikan tarkastaminen on tärkeää, mutta samaan aikaan menetämme miljoonia ulkomaille harmaan talouden ja talousrikosten vuoksi.  

Muodostamme osin itse aiheettoman valvonnan tarpeen.  Hallinnon kulut koostuvat suurimmaksi osaksi palkkakustannuksista ja työllistäminen on aivan hyvä asia, mutta sen täytyy olla osa hallinnon ”tuotantopotentiaalia”.

Olemme lainkuuliaista kansaa, joka direktiivitulvasta vaikuttuneena on virittänyt virkakoneistonsa työhön. Kyllähän me osaamme ja jopa teemme tästä itsellemme tarpeen.

Suurin osa unionin direktiivivyörytyksestä ei ole osa tuottavaa vaan taloutta kahlitsevaa. En vain jaksa ymmärtää sitä, että jollekulle on maksettu palkka siitä, että hän kirjoittaa ja valmistelee käyrien kurkkujen myymistä kieltävää lainsäädäntöä.

Samaten unionin maataloustukien valvontakäytäntöjä on ajoittain mahdotonta ymmärtää – peltolohkoja on mahdotonta tunkea taskuunsa. Investointeihin liittyvissä tuissa väärinkäytösten mahdollisuus lienee huomattavasti suurempi. Kyllä kustannusta saadaan aikaiseksi, kun entisen kartta- ja tilakatselmuksen sijaan tarkastaja joutuu myös GPS –paikannuksen kera kävelemään peltolohkoja ympäri ja tarkastamaan lohkojen digitoinnin.

Ei ihme, että EU –kriittisten määrä kasvaa – EU aiheuttaa sen ihan itse.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Viimeisin kertomus kotikutoisesta byrokratian osaamisesta hipoo jo maailmanennätystä. Sikalan kaukalon kolmekymmentä liikasenttiä on arvioitu 11 300 euron arvoiseksi. EU:n yhteinen maatalouspolitiikka on näyttänyt ”tehokkuutensa”. Toivottavasti voimme toivottaa maataloustarkastajille vilpittömästi työn iloa tehtävässään".

Kannattaisikohan huomioida MaaseutuMedian uutisen päiväys. Se nimittäin on 1.4.
Ettei vaan olisi turhan hyvin onnistunut aprillipila.

Käyttäjän pirkkomattila kuva
Pirkko Mattila

No heh, olipa tai ei, vastaavia esimerkkejä löytynee? Juttua tosin vakuuteltiin ei-aprillipilaksi - mutta tarkistanpa asian.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tarkastajat huomauttivat Jaskalle tälle tulevan sanktioita kun lehmältä puuttui korvamerkki, Jaska Haki hirvikiväärin ja ampui välittömästi tämän lehmänsä ja kysyi entä nyt?
Vastauksesta tietoa ei ole eikä tarkastajien rektioista.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kyseessä oli tietenkin teurastusyritys tiloissa, jotka eivät täyttäneet EU-normeja eli ruho toimitettiin Riihimäelle?

Toimituksen poiminnat