Pirkko Mattila Sininen blogi

Turvapaikan hakemista pitää lailla hallita

Onko valtiovallalla löysähkö ote maahantulijoihin ja siihen liittyvään prosessiin? Näyttää, että yksittäiset toimijat työskentelevät hajautetusti ilman prosessin kokonaishallintaa.

Maahantulo ilman asianmukaista matkustusasiakirjaa on laiton (rikos), kunnes haetaan turvapaikkaa. Tämä tapahtuu viranomaiselle, poliisille tai rajavartiostolle. Pohjois-Suomessa Haaparannalla rajatarkastuksia ei ole, niinpä rajan ylittänyt jatkaa. Tämän hän tekee ilman maassaoleskelulupaa, eihän hän voi olla turvapaikan hakija koska viranomaiselle ei ole tätä pyyntöä voinut esittää.

Turvapaikan hakija voi suunnata askeleensa mihin suuntaan tahansa Suomessa. Periaatteessa siis laittomasti, rekisteröimättä. ”Maantietä matkaa kirjaton karjaton mies” loihe Eino Leino runossaan aikanaan lausumaan.  

Tällä hetkellä pohjoisessa(kin) alkaa maahantulon jälkeen laillisuusvalvonnan ja valtiontalouden näkökulmasta raskas prosessi. Eilen tullut turvapaikanhakija saa päätöksen noin kahden vuoden kuluttua.

Pohjoisessa Haaparannan kautta saapuu päivittäin jopa satoja hakijoita pohjoiseen. Puhuttaa ei ennätetä eikä päätöksiä ennätetä tehdä. Kello käy, eikä Hakulista näy. Pohjoinen Suomi ansaitsisi lain mukaisen järjestelykeskuksen turvapaikkaprosessin hallitsemiseksi. Olkoon sen paikka vaikka Tornio, Kemi tai Oulu, joka tapauksessa asia on jopa kiireellinen. Oulussa varmaankin ovat parhaat tilat tarjolla, terveydenhuollon palveluista puhumattakaan. Turvapaikan hakijat sairastavat kuten me kantasuomalaiset ja toisaalta myös eri tavalla kuin me kantasuomalaiset. Immateriaaliset maahan tulon kysymykset seuraavat sitten perässä.

Järjestelykeskus ohjaa turvapaikkaa hakevat keskitetysti viranomaisen piiriin, jolloin tiedämme nopeammin ketä on maassa ja toisaalta turvapaikanhakija tietää, minkä järjestelmän piirissä on.

En väitä, etteivätkö prosessissa toimivat poliisit tässä ja nyt tekisi työtään tehokkaasti ja hyvin. Kuitenkin nyt tilanne on se, ettei turvapaikanhakijoita kyetä rekisteröimään heti maahantulon jälkeen. Maanteillämme on rekisteröimättömiä turvapaikanhakijoita päiväkausia. Tämä ei ole kenenkään etu. Mitä nopeammin saamme sormenjäljet tulijoilta, sitä nopeammin heihin tutustumme.

Täysin aukottomaksi järjestelmää ei saada, mutta valtion kannalta parasta on, että turvapaikanhaku täyttää lain vaatimukset Suomessa.

Pohjoinen reitti tulla Suomeen on valitettavan totta tässä ja nyt. Sitä täytyy lailla hallita, ettei Ruotsi täytä Suomea pakolaisilla. Ruotsi näyttää tietävän, miksi ohjata tiettyjä turvapaikan hakijoiden virtoja Suomeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sisäministeri Orpo ei ole tehtäviensä tasalla, eikä ole ulkoministeri Soinikaan, kun turistiviisumilla maahantulevilta thaimaalaisilta ei tarkasteta, että onko heillä riittävästi vaihdettavaa valuutta mukanaan maksaakseen aiotun maassaolonsa kustannukset.
Hallituksemme on menettänyt toimintakykynsä totaalisesti tännetulevan ihmisvyöryn edessä.
Saahan Muhoskin osansa Päivärinteen myötä monikulttuurista.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Hyvä kirjoitus Pirkko. Suomalaista järjestystä ja turvallisuutta puolustavat puheet mielletään rikollisiksi ja joista aloitetaan rikostutkinta. Mainitsemasi varmasti vakavemmat tapaukset katsotaan sormien läpi...Suomi Suomi...ei hyvä

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Yksi syy miksi tuo Haaparanta-Tornio-reitti niin suosittu on että Tukholma-Turku/Helsinki-laivoilla tarvitaan henkilöllisyystodistusta (ja Suomen viranomaiset nyt erikseen vielä vaatineet laivayhtiöltä). Sitten juoksutetaan pakolaisia ympäri pohjanlahtea sen sijaan että voisivat tulla suoraan yli. Järkevintä olisi tehdä kuten SJ (Ruotsin VR) että otetaan kriisin ajaksi pois tuo vaatimus ettei ihmisjoukkojen tarvitsisi kiertää pohjoisen kautta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Bodil, sinä jaksat olla valona tyhmyytemme synkässä yössä.

Marika Marttila

Aimo Remes olen kanssasi täysin samaa mieltä.

Toimituksen poiminnat