Pirkko Mattila Sininen blogi

Tervetuloa, Hossan kansallispuisto

Tervetuloa, Hossan kansallispuisto!

Ministeri Tiilikainen vahvisti  Suomussalmen Hossaan perustettavan kansallispuiston Suomen täyttäessä sata vuotta. Onnea Suomussalmen kuntaan myös. Hanke valmisteltiin huolellisesti ja strategisesti oikein  – sidosryhmät huomioiden. Yhdessä kantaen ei saavi loisku.

Hanke on ylikunnallinen ja kahden maakunnan yhteinen. Matkailullisesti on hyödynnettävissä mm. Kuusamon lentokenttä. Suunnitellun kansallispuiston liepeillä sijaitsee Kuusamon Julma-Ölkky, läheisyydessä ovat myös Irnin-Iijoen vesistöt ja Taivalkoski Jokijärvineen. Kalastusmatkailu on osa sinistä biotaloutta.   

Hossan kansallispuistohanke puoltaa paikkaansa ennen kaikkea luontoarvojen puolesta, mutta sitoo kansallispuiston myös maamme satavuotiseen historiaan. Kuka muistaa Hallan Ukon, maanviljelijä Janne Heikkisen Hyrynsalmelta? Hänen piilopirttinsä toimi jääkäriliikkeen etappina, mutta Janne Heikkinen toimi myös kansanedustajana ja aikansa aluepoliitikkona, korpikansan puolustajana.

Vuonna 1917, huhtikuun 7. päivänä Suomussalmen kirkossa järjesti Suomusalmen kansalaiskomitea kansalaiskokouksen. Tämä kokous hyvässä järjestyksessä tehdyllä päätöksellä lähetti kaksi miestä viemään eduskuntaan viestiä, jotta tämä ryhtyisi keskusteluun Venäjän hallituksen kanssa Suomen täydestä itsenäisyydestä ja Karjalan heimokansan liittämisestä Suomeen. Matkaan lähti Hallan Ukko (lähde Arvo Kokko 1939: Hallan Ukko, 181-185). Hallan talo on siirretty Helsingin Seurasaareen.

Suomussalmella sijaitsee myös kuuluisa Raatteen tie. Suomussalmen on siis monin tavoin mahdollista hyödyntää alueensa historiaa houkutellakseen alueelle kävijöitä. Alueelle sijoitettu euro tulee moninkertaisena takaisin.  

edit. 15:36: Itse Hallan talo on 
 Seurasaaressa. Varsinainen Ukon piilopirtti on edelleen omalla paikallaan
Saarijärven saaressa missä se on ollut silloin 100 vuotta sitten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Saakos Suomussalmella jatkossa metsästää lainkaan vai vaikuttaako tuo kansallispuisto-status siihen?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Varmaan tähänkin kansallispuistoon tarvitaan lampaita työstään maksavine paimenineen.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Uuden perustettavan kansallispuiston yhtenä tavoitteena on luonto- ja kulttuuriarvojen säilyttäminen.

Suomussalmella on ollut tärkeä merkitys nykyrajat käsittävän Suomen itsenäisyydelle. Koettelihan talvisodan suurtaistelut Suomussalmea kovin ottein jo heti sen alkupäivistä lähtien. Niinpä vuoden 2017 kesällä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien kunniaksi perustettavalle kansallispuistolle tämä käy erinomaisesti perusteeksi. Suomea ei katkaistu viime sodissa sen kapeimmalta kohdalta. Suomi säilytti itsenäisyytensä. Kainuulaisilla ja pohjoispohjanmaalaisilla oli tässä tärkeä merkitys.

Suomussalmella kansalaiskokous vaati siis jo huhtikuussa 1917 Suomen itsenäisyyttä. Lisäksi Suomen tasavallan ensimmäinen presidentti K.J. Ståhlberg (vuodet 1919 -1925) oli syntyisin Suomussalmen Karhulanvaaran vanhasta pappilasta. Korpikirjailija Ilmari Kiantokin siitä Ståhlbergiä usein muistutti – ja kirjoittikin Ryysyrannan Joosepissa Joosepin ja presidentin kohtaamisesta Suomussalmella.

Presidentti Ståhlbergin aikana luotiin perusta Suomen 1919 hallitusmuodon tarkoittamalle valtiovallalle, jossa parlamentarismi ja presidentin itsenäiset valtaoikeudet nivoutuivat toisiinsa.

Kainuun rajaseutu ja Suomussalmi tunnetaan myös esimerkiksi Elias Lönnrothin runokeruualueena ja siten myös kansalliseepos Kalevalan synnyinpaikkana.

Hossan ympäristö luontoineen on upea niin kesällä kuin talvella. Lisäksi puitteet Hossassa ovat kansallispuistolle jo paljolti valmiina ja nyt niitä päästään myös kehittämään. Kehitystyötähän siellä tarvitaan.

Onnea Suomussalmelle, Hossaan ja Kuusamoon!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kunniaa myös Kimmo Tiilikaiselle, joka teki sen varsinaisen päätöksen! Hossa ja Julma-Ölkky ovat yhdessä kerrassaan upea kansallispuisto.

Arja Tikkanen

Aimo Remes voisi tutustua Hossan maisemiin. Siellä ei ole lampaille työtä. Mieluummin peuroille. Helppokulkuisia hongikkokankaita, kirkasvetisiä lampia, hiljaisuutta, siellä "sielu" lepää.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onneksi metsäpeurakanta on vahvistumassa ainakin Pyhännänsudulla yhdessä susien kanssa.
Tikkanen, kasvokuvasi on heikkosti tunnistettavissa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Arja Tikkanen, Hossa kuuluu selkeästi poronhoitoalueen piiriin, mikä käytännössä tarkoittaa ettei metsäpeuroja sinne lasketa. Suomussalmen ja Hyrynsalmen etelärajat (Kuhmon suntaan) on suojattu aidoilla ja tieritilöillä, jotta metsäpeurat ja porot eivät risteydy keskenään. Siitä on matkaa Hossaan (eli pohjoiseen) noin 130 km.

Toimituksen poiminnat