Pirkko Mattila Sininen blogi

Missä EU, siellä pukinsorkka

Työpöydälleni tupsahti ongelma - miten on mahdollista, ettei taloudellisiin vaikeuksiin joutunut karjatilallinen saakaan lomitusapua. Asia tuntui koskettavan muitakin maatalousyrittäjiä. Työtä ilman lomaa - verot ja maksut kyllä kerätään.

Yhteydenotto useaan maanviljelyelinkeinon ja velallisten kanssa askartelevaan paikkaan paljasti, ettei niissä tiedetty asiasta tai siitä ei haluttu puhua. Kiitos kuitenkin, Melan pääkonttorilta löytyi tolkkua tilanteeseen.

EU-komission asetus tuntuu määräävän yksiselitteisesti, ettei vaikeuksissa oleville yrityksille voisi maksaa valtiontukia, jollaiseksi lomitus lasketaan. Tällä tulkinnalla on menty vuodenvaihteeseen saakka, jolloin voimaan tuli lomituspalvelulain muutos. Sen jälkeen Mela joutui selvittämään useiden ihmettelyjen ja pyyntöjen vuoksi, mitä taloudellisissa vaikeuksissa oleville maatalousyrittäjille ja heidän lomittajilleen tehdään. MTK on viime aikoina julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tulkinnut lomituksen mieluummin sosiaaliturvaksi. EU näyttäisi siis murentavan suomalaista sosiaaliturvaa.

Selvittely jatkuu edelleen samalla kun ohjeistus on terävöitynyt. Velkasaneerausohjelmaan päässyttä maatalousyrittäjää ei voi pitää EU:n tarkoittamana vaikeuksissa olevana. Saneerausohjelmassa olevan lehmät saavat nyt siis lomittajan, jos maanviljelijä sairastuu, jalka katkeaa tai pitää lähteä synnyttämään. Nyt pitää toivoa, että ohjeita tulkitaan joka puolella Suomea samoin.

Ulapalle jää hukkumaan vielä monta sellaista yrittäjää, jotka eivät ole päässeet mihinkään ohjelmaan, eivät saa lomitusapua eivätkä muutakaan valtion tukea. Eräs maanviljelijä kuvasi tilannettaan niin, että jos lomitus ei järjesty, on pakko lyödä hanskat tiskiin. Se ei ole ilmaista lystiä yrittäjän, ihmisen ja koko yhteiskunnan kannalta.

Jos uskomme poliittisia agitaattoreita, maaviljelijöillä on aina jossakin liiterissä rahaa kuivumassa, mersuja pihat täynnä ja uusi kartano rakenteilla. Tässä tilanteessa tarina maatalon pihan kahdesta mersusta voi olla erityisen totta: toinen kuuluu pankinjohtajalle, joka on tullut perimään lopulta itse myöhässä olevia saataviaan. Toinen on eläinlääkärin, joka lopettaa eläimet ja kustannukset maksaa isäntä.

Herätkää todellisuuteen. Kansallinen ruuan tuotanto on strateginen kysymys, elinkeino- ja työllisyyskysymys, biotaloutta ja puhdasta vientituotantoa, työpaikkoja joita ei voi viedä ulkomaille. Paha kyllä työpaikkojen määrä on laskenut kovasti viime vuosina. Mersuilla ajelevat aivan muut kuin velka-ahdingoissa kipristelevät maatilan isännät.

Suomi on mukana EU:n yhteisessä maatalouspolitiikassa ja kuvaamassani tilanteessa pilkottaa EU:n pukinsorkka. Tämän päälle kansallisen tuen maksatusviiveet, Venäjä-pakotteet ja katastrofaalisen huono kesä ovat ajaneet maataloutemme kuilun partaalle. Timo Soini on oikeassa "Suomella on parempi maine EU:ssa kuin EU:lla on maine Suomessa". Yhteisöä kohtaan on luottamuspula ja sen ylläpitämisestä se vaikuttaa huolehtivan ihan itse.

Osaamme kyllä kutoa kansallista byrokratiaverkkoa ihan itsekin. On tulkintakysymys missä kohtaa saneerausohjelmaan päässyt maatilayrittäjä saa lomitusta. Tuomioistuinkäsittely voi kestää. Pitäisi ehdottomasti selvittää, onko lomitukseen oikeus jo kun tuomioistuin päättää saneerausmenettelyn aloittamisesta. Ohjelman vahvistamisen päiväys voi olla siitä hyvinkin kaukana. 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Eero Mattila

Suomalaisessa virkamieskunnassa asuu sitkeä sikavirus. Sen sijaan, että he MAVIssa, ELYssä ja MELAssa ajaisivat kansallisesti maanviljelijän ja maatalouden etua, he kaiken aikaa keksivät keinoja olla sikamaisia ja samalla piiloutua EUn byrokratian taakse piiloon.
- Miten kävi natsisaksan oikeudenkäynneissä? Joutuiko alipäällystö vastuuseen kun toteuttivat "käskyjä"?
- Missä on virkamiehen vastuu ja inhimillisyys?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Yksinkertainen kysymys: Kenen pitäisi asia hoitaa?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ihan mielenkiinnosta olisi mukava tietää miten asia muissa unionimaissa hoituu. Maksaako valtio niissäkin maatalousyrittäjien lomasijaiset?

Käyttäjän MikkoKotiranta kuva
Mikko Kotiranta

Miksi muut vaikeuksiin joutuneet yrittäjät eivät saa apua valtion piikkiin? Miksi yrittäjäriski ei koske maanviljelijöitä jotka ovat valtion erityissuojeluksessa? Lomitusapua löytyisi varmasti ELY-keskusten kautta tai kyselemällä muilta tilallisilta apua! Persutkin ovat lähteneet mukaan kepuleiden uuskieleen puhumalla biotaloudesta joka ei tarkoita muuta kuin lisää tukiaisia maaseudulle. Biotalous on pelkkää soopaa. Biotalous on uusi rahareikä jonka kepu on keksinyt. Käyttämällä biotalouteen kohdistetut miljoonat vaikka koulutusleikkauksiin tuotto olisi melko varmasti parempi.

Käyttäjän ErkkiSaarinen kuva
Erkki Saarinen

Komppaan Eeroa. Kun virkamies ei tee mitään tai tulkitsee kaikki mahdollisimman ikävästi ja pilkuntarkasti, ei tee virhettäkään. Ja virhe on ainoa mitä virkamies pelkää.

Toimituksen poiminnat