Pirkko Mattila Sininen blogi

Komission salatut vaatimukset tulevat Suomelle kalliiksi

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola ihmettelee (Maaseudun Tulevaisuus 27.7.16 ja 8.12.2015) - aiheesta (!) - metsävaratietolain käsittelyä Suomessa ja siihen liittyvää unionilainsäädäntöä. Kun kotoista päätöksentekoa seuraa, meillä näyttää olevan miina korsussa. Niin on jos siltä näyttää, kun Suomesta käsin on valitettu komissiolle.

Nyt valmistelussa oleva lainsäädäntö sallisi kaiken metsävaratiedon julkiseksi. Missä muualla vaaditaan näin julkiseksi minkään yrityksen tietoja? Metsänomistajien esittämä malli olisi ihan riittävä Brysselin direktiiveihin. Siinä kuviotiedot pysyisivät yksityistietoina, mutta raakadata eli hilatieto olisi julkista.

En usko, että metsänomistajilla on salattavaa ja joku roti täytyy olla omaisuudensuojassa. Ei Bryssel meiltä tietojen avaamista vaadi, vaan politiikkaa tekevät virkamiehet. Asia kuulemma kivistää mm. metsäbiotyypeistä. Niitä suojellaan jo nyt metsälakien nojalla ansiokkaasti. Metsänomistajat osaavat työnsä, metsiämme on käytetty vuosikymmeniä kestävällä tavalla. Johan ensimmäinen metsäasetus vuodelta 1886 meitä kehottaa ”Metsämaata älköön autioksi hakattako”.

Missä on metsätaloutta, on työpaikkoja ja verotuloja.

Sähköinen asiointi ei edellytä kaiken tiedon julkisuutta, vaan tietojen liikkuvuutta. Mikäli julkisuudessa olleet tiedot pitävät paikkaansa, komissio on salannut vaatimuksensa sisällön, mutta siis vaatii kuitenkin Suomelta julkisuuden lisäämistä. Lisää tällaisia elitistisiä ja demokratiaa halventavia päätöksiä niin johan meilläkin Fixit –paineet kasvavat!

Voi olla, että juuri nyt metsätieto ei kaikista suurinta yleisöä liikuta, mutta metsänomistajia on yli puoli miljoonaa ja jokaista heitä se koskee. Entäpä jatkossa - jos päätöksenteko toisensa jälkeen komissiosta on tätä, niin ylimielisiä päätöksiä napsahtelee yhä useamman suomalaisen kohdalle.

Arvostukseni EU:a kohtaan vähenee päivä päivältä ja sen arvostuksen se murentaa itse itseltään. Kansallinen metsäpolitiikka tulee tehdä siellä, missä on pohjoinen havumetsävyöhyke. Brysselissä se ei ole.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Väitteesi metsätalouden kestävyydestä on valhe. Sadat eliölajit ovat uhanalaisia metsätalouden takia.
Metsän omistajat eivät suojele ansiokkaasti juuri mitään. Valehtelet tästäkin asiasta. Metsälain tarkoittamien pienten kohteiden säästämistä ei valvota juuri mitenkään ja niiden hävittämisessä ei ole juuri mitään riskiä seuraamuksista. Niinpä lähteet ym survotaan koneilla surutta, usein aivan tahallaan. Välinpitämättömyydellä myös kerskaillaan aivan avoimesti.

Kesähakkuut lintujen pesimäaikana jo yksinään riittävät kumoamaan roskapuheet metsätalouden kestävyydestä. Kesällä oli julkisuudessa esillä tapaus, jossa lintujen rengastaja kutsuttiin pelastamaan pöllöpoikue, jonka pesä oli hävitetty hakkuissa. Tapausta seurannut julkisuus sai ns. metsäammattilaiset kiroamaan, että jatkossa ei ilmoiteta mitään, vaan kaikki survotaan koneella liiskaksi.

Helvetissä täytyy olla erityinen paikka niille, jotka väittävät suomalaista metsätaloutta kestäväksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mitkä eliölajit ovat tuhoutumassa, miksi et kanna huolt sittisontiaiseta joka oli ennen varsin yleinen, mutta säiliörehu happoineen tuhosi sen ?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kun en ole sanonut mitään sittisontiaisista, ei sinun kannata yrittää arvailla mitä niistä ajattelen.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"Niinpä lähteet ym survotaan koneilla surutta, usein aivan tahallaan. Välinpitämättömyydellä myös kerskaillaan aivan avoimesti."
Vuosikymmeniin ei noin ole toimittu... jokainen metsäkonekuski tietää kiertää tuollaiset paikat... vaikuttaa, ettet Mäkinen ole metsässä käynytkään... ja kesäleimikoilla tarkoitetaan kohteita, joihin pääsee työskentelemään silloin, kun routakerros ei ole metrin paksuinen, eli joulukuuhun saakka nykyisin... pesinnät on tuolloin jo toimitettu.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Olet väärässä. Niitä pikkukohteita, jotka pitäisi lain mukaan säästää, tuhotaan kyllä koko ajan.
Kesäleimikot-sanaa en käyttänyt, vaan tarkoitin nimenomaan kesällä lintujen pesimäaikaan tehtäviä hakkuita. Niitä tehdään, se on fakta. Mikä siinä nyt muka on epäselvää?

Toimituksen poiminnat