Pirkko Mattila Sininen blogi

Julkista sektoria tulee vaalia

Ei pidä tuomita maakuntauudistusta tuntematta historiaa. Pitkään on puhuttu rakenteiden uudistamisen tarpeesta. Kaikki viime aikojen keskustelu viittaa asian laajaan hyväksyntään. On palvelujen saatavuudesta ja kustannusten hallinnasta kyse, varsinkin sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Viime kauden valmistelut päättyivät ilman lain hyväksymistä eduskunnassa. Ei löytynyt kestävää ratkaisua, jolla olisi turvattu kansalaisten palvelut. Ei ollut esitystä, jossa olisi yhtä aikaa punnittu niin rahoitus, järjestäminen ja kansanvaltaisuus.

Julkisuudessa on valiteltu kritiikin leimaamista. En ole torpannut ketään palautteen antajaa saati vähätellyt keskustelun merkitystä. Osa kritiikistä on kuitenkin osin ideologisesti värittynyttä ketään osoittamatta. Se otetaan vastaan kuten muukin palaute ja lausuntokierros antaa lisää. Se on tärkeää, odotan sitä mielenkiinnolla.

Muun muassa YLE:n Ykkösaamussa annetun kritiikin otan vastaan parannusehdotuksineen. Suuri uudistus vaatii laajan yhteiskunnallisen hyväksynnän. Sitä hallitus hakee myös avoimella valmistelulla samoin kuin viime kauden perustuslakivaliokunnan lausunnot huomioon ottaen.

Valinnanvapaus terveydenhuollossa on jo totta, myös muissa Pohjoismaissa. Sen laajentaminen ei ole itseisarvo, mutta se on silti osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi jo tämän hetkisen käytännön mukaan. Valinnan vapauden pitää olla väline. Taktiikka ei saa muuttua strategiaksi.  

Valinnanvapauslainsäädäntö on olennainen osa palveluntuotantoa, siksikin se on ollut valmistelussa nyt. Lausunnolle se on lähtenyt analysoivalla otteella ja hyvä niin. Kokoomuksen kansanedustaja Sarkomaa totesi, että sitä on korjattava kaupunkijärjellä. Kyllä, ja otetaan maalaisjärkikin mukaan. Ollaan rakentamassa koko Suomen maakuntahallintoa.

Hyvän hallinnon pitää toteutua oikeusvaltiossa. Maakuntahallinnolla tulee olla riittävät mahdollisuudet valvoa palveluiden tuotantoa kun järjestäminen on julkista. Ei siitä ole kahta puhetta, kun on kyse julkisen vallan käytöstä eli veronmaksajien rahoista.

Niin kauan kuin meillä ei ole maakuntia järjestämässä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita, pitäydymme nykyisessä. Maata on lailla hallittava.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Maata on lailla hallittava.

Niin vähän päättäjät luottavat valtakirjansa uusijiin, että luulevat lailla hallittavan kansan olevan tyytyväisiä heidän luuloihinsa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Onko tämä Mattila se sossun asiakkaita kiusaavan Kelan vastuuministeri?

Näin rehellistä työtä tekevänä tunnen solidaarisuutta Kelan uhriksi joutuneita kohtaan. Näyttäisi siltä, että PS olisi antautunut Kepun ja Kokoomuksen lakeijaksi kyykyttämään Kelan asiakkaita. Hävetkää!

Julkisen sektorin pelkkä vaaliminen ei riitä, vaan sen palvelukyky täytyy pitää kunnossa. Tässä asiassa on Kela epäonnistunut totaalisesti!

Seuraavissa vaaleissa muistetaan!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Lailla on hallittava, paitsi yhdistyslaki ei ole mitään, kun Terhi Kiemunki jatkaa kuin ei mitään, vaikka yhdistyslaki sanoo toisin, että pitää puheenjohtajan olla yhdistyksen sääntöjen mukainen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jos Kiemunki on hyväksytty jäseneksi entisten sääntöjen aikaan, niin uusissa säännöissäkin kerrotaan saavutettujen jäsenoikeuksien säilyvän.
Tutkikaa tapaus.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kaikista hölmöintä on, että koko juttu otetaan maanlajuisesti nopealla aikataululla käyttöön ja tehdään kaiken lisäksi vielä nurin päin, eli luodaan hallinto ja muokataan sitten toiminta hallintoon sopivaksi.

On esitetty suorastaan tyhmä perustelu sille miksi tätä viedään niin nopeasti ja kovalla riskillä eteenpäin. Kuulema aikaa on ollut. Jo suurien riskien olemassaolo ja niiden pienentäminen edellyttäisi kokeilevaa ja vaiheittaista toteuttamista ja säätämistä aina hallintoa myöten.

Selittelyjen taustalla taitaa todellisena syynä olla pelko siitä, jos seuraava hallitus kykeneekin tämän torppaamaan, joten on kiire viedä niin pitkälle, jotta se olisi mahdollisimman vaikeaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ainut lohtu tässä sopassa on se, että PS tullee menettämään puolet kansanedustajapaikoistaan seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Muut saavat sitten yrittää uudistaa Suomea. PS on jo katsottu. Jussi Halla-aho lienee ainoa vaihtoehto pelastaa PS edes Vasemmistoliiton kannatusprosentteihin yltäväksi puolueeksi?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Millään tunnetulla ehdokkaalla ei ole varmoja ääniä. Vaaleissa menestyvillä poliitikoilla näyttää toiminta hurahtavan hattuun. Putoaminen eduskunnasta olisi terveellinen ja maan pinnalle palauttava kokemus. Menestyessään poliitikoista näyttää liian helposti tulevan "yläluokan" edustajia, vaikka usein tausta on vaatimaton.

Tutkinto valtiotieteellisestä ja vähäinen kokemus yksityissektorin työelämästä ei kovin paljon ole nykyisessä työelämässä. Yhteiskuntatieteen tohtorinkaan koulutuksella ei tee mitään työmarkkinoilla. Työpaikkoja on vähän. Ilmeisesti suurin osa kortistossa olevista tohtoreista on näitä.

Petri Hämäläinen

Sote on rahanjakoautomaatti. Edunsaajia on kaksi, loputon julkisbyrokratia ja yksityiset terveysasemat.

Nyt vaan katsotaan kuka näistä kahdesta saa mitäkin. Ja miten koko puhallus saadaan parlamentarisesta järjestelmästä muotosäännösten mukaisesti läpi.

Muita edunsaajia ei ole. Erityisesti kansalaisille jää vain enemmän maksettavaa.

Toimituksen poiminnat